Browar Rzemieślniczy

 

Browar Zarzecze oficjalnie został uruchomiony pierwszą warką w maju 2014 roku. Od tego momentu nieustannie rozwijamy i unowocześniamy stworzoną od podstaw linię browarniczą tak, by odpowiadała najwyższym światowym standardom.

Poza warzeniem piwa, prowadzimy doradztwo w zakresie opracowania receptur dla danego gatunku piwa.

Warzelnia

Jesteśmy średniej wielkości browarem rzemieślniczym z warzelnią o wybiciu 50 hl. Mamy możliwości wybicia gęstości brzeczki od 7,8 do 30 stopni Plato.
Kotły warzelni rzemieślniczego Browaru Zarzecze o wybiciu 50 hl.

W zależności od gatunku piwa warzymy partie produkcyjne – czyli warki piwa gotowego – w ilości od 35 do 42 hl lub w większych zbiornikach od 70 do 90 hl.

Warzelnia rzemieślniczego Browaru Zarzecze o wybiciu 50 hl.

Piwo warzone jest na krystalicznie czystej wodzie z własnego ujęcia wód głębinowych ze stacją uzdatniania wody.

Fermentownia

Możemy warzyć jednocześnie ponad 30 gatunków piwa w fermentorach o pojemności 50 hl i 100 hl oraz analogicznych zbiornikach leżakowych. Fermentownia jest stale rozbudowywana, a ilość warzonych gatunków piwa ciągle się zwiększa.

Miesięcznie jesteśmy w stanie wyprodukować około 1200 hl piwa gotowego.

Browar Zarzecze - fermentownia browaru rzemieślniczego: tanki fermentacynje (fermentory) i tanki leżakowe 50 hl i 100 hl.
Sterowany komputerowo system kontroli/regulacji temperatury fermentorów i tanków leżakowych

KONTROLA TEMPERATURY TANKÓW

Fermentownia wyposażona jest w sterowany komputerowo system kontroli i regulacji temperatury fermentorów oraz tanków leżakowych. Rejestrujemy przebieg temperatur każdego zbiornika i mamy pełen nadzór nad warunkami fermentacji i leżakowania piwa.

WIRÓWKA I URZĄDZENIA DODATKOWE

W procesie produkcji – przed filtracją – po fermentacji do separacji drożdży wykorzystujemy wirówkę odśrodkową.  

Posiadamy także opracowane przez naszych piwowarów urządzenia do chmielenia na zimno, na ciepło i w przepływie.

Rzemieślniczy Browar Zarzecze - separacja drożdży po fermentacji za pomocą wirówki odśrodkowej
Rzemieślniczy Browar Zrzecze - nalewarka TRIBLOCK i napełnianie butelek piwa przeciwciśnieniem
Linia rozlewnicza TRIBLOCK 24-24-4 browaru rzemieślniczego do napełniania piwa przeciwciśnieniem, o wydajności 5000 BPH

LINIA ROZLEWU PIWA

Rozlewaczka TRIBLOC 24-24-4 renomowanej firmy Raveco, z systemem napełniania piwa przeciwciśnieniem o wydajności 5.000 BPH (przy 500ml).

PASTERYZATOR PRZEPŁYWOWY

Pasteryzator przepływowy z pełnym monitoringiem jednostek pasteryzacji.

Idealnie współgra z rozlewaczką  TRIBLOCK, zapewniając warunki w których butelkowane piwo nie może wejść w kontakt z powietrzem.

Pracującą linię można zobaczyć pod tym linkiem.

 

Pasteryzator przepływowy z pełnym monitoringiem jednostek Pasteryzacji w rzemieślniczym Browarze Zarzecze.
Nalewarka do kegów stalowych i kegów jednorazowych 30l typ fiting A (PET) w rzemieślniczym Browarze Zarzecze.

Butelki szklane i kegi PET

Konfekcjonujemy piwo w butelkach szklanych 0,5l vichy light (NRW,Silenius) , 0,33l longneck oraz w kegach jednorazowych 30l typ fiting A.

System nalewania polega na dezynfekcji i płukaniu butelki, potem podwójna ewakuacja powietrza z butelki, nalew, wypienianie gorącą wodą, dezynfekcja kapsla i kapslowanie.

Rzemieślniczy Browar Zarzecze - piwo tradycyjne rozlewane w kegi jednorazowe 30l typ fiting A (PET).

ZAPLECZE LABOLATORYJNE:

  • Monitoring odfermentowania brzeczki podczas fermentacji;
  • Monitoring zawartości tlenu i Co2 podczas produkcji piwa na każdym etapie łącznie z gotową butelką piwa;
  • Analiza gotowego piwa za pomocą wzorcowanego urządzenia Alex 500 (alkohol, odfermentownie, ekstrakt rzeczywisty, pozorny, gęstość, Ekstrakt brzeczki podstawowej);
  • Badanie żywotności oraz liczebności komórek drożdżowych pod mikroskopem.